Cape Brandy
Brandyfremstilling i Sydafrika har en rig og farverig historie, der går tilbage til 1672, hvor den første Cape Wine nogensinde blev destilleret til Cape Brandy om bord på et hollandsk skib. Produktionsmetoder har udviklet sig lige siden med ebbe og flod af koloniale besøgende, den mest berømte af sådanne er Renier “René” Van Eibergen Santhagens.
Begyndelsen
Da han først ankom til Sydafrika, var der ingen, der forventede, at René ville starte en proces, der ville ændre historien om brandyproduktion fuldstændig. René var den første mand i Sydafrika, der havde produceret brandy efter den gamle franske tradition. Hans passion for autentisk brandy og hans indflydelse på Wine and Spirits Act fra 1924 sikrer, at Sydafrika fortsat er et af de mest succesrige brandyproducerende lande i verden. Hans indflydelse og metoder bruges stadig i dag, og han betragtes bredt som faderen til sydafrikansk brandy.
1882-1889
Studier og rejser
“René forfulgte studier i kemiteknik ved universitetet i Bruxelles. Efter at have afsluttet sine studier, opdagede han sin sande passion for brandy og vinfremstilling i de berømte vinmarker i Frankrig. Et tilfældigt møde med en sydafrikansk forretningsmand i 1897 førte René til Eerste Fabrieken Distillery i Pretoria, Sydafrika, hvor hans enorme talent begyndte at vise sig med en markant forbedring i Gin-destillation. I 1899 gik produktionen i Eerste Fabrieken i stå med udbruddet af anglo-boerkrigen. René tog beslutningen om at vende tilbage til Cognac-distriktet i Frankrig. Under sin tid i Frankrig var han dedikeret til at forbedre sine metoder til brændevinsdestillation.”
1903
Tilbage til Sydafrika
Efter krigen vendte Rene tilbage til Sydafrika og var så heldig at købe sine gamle potstills på en likvidationsauktion af Eerste Fabrieken-destilleriet. René og hans kone slog sig ned i Stellenbosch-distriktet i Western Cape, hvor han var forfærdet over den dårlige kvalitet af den traditionelle “Cape Dop”-brandy. Dette fik René til at vie sit liv til at forbedre standarderne for ægte autentisk brandyproduktion.
1908
Et voksende ry
René fortsatte med at etablere et kooperativ i Vlottenburg – Golden Lion Distillery. Han tiltrådte også stillingen som bestyrer på Schoongezicht-gården i 1908, men hans ambitioner var altid større; at bruge sin unikke viden om Cognac-produktion til at producere sin egen fine Cape Brandy.
1910
Renes første brændevin
I 1909 kunne René købe gården Oude Molen – beliggende under Papegaaisberg-bjerget uden for Stellenbosch. Han begyndte at producere sin første fine brandy i 1910, og ved at bruge de ældgamle teknikker til cognacproduktion og modning på franske egetræsfade. Hans “Santy’s Premier Brandy” bragte ham berømmelse rundt om i Sydafrika, og hans Santhagens destilleri begyndte at blomstre.
1915
Papegøje-emblemet
I de forgangene år holdt beboerne i Stellenbosch en årlig fest til ære for byens grundlægger, Simon van der Stel. En af aktiviteterne i denne konkurrence var en konkurrence afholdt for skytter, hvor målet var en malet papegøje. Konkurrencen blev afholdt nær stedet for Oude Molen-destilleriet, der ligger ved foden af en nærliggende bakke, som blev kendt som Papagaaiberg (papegøjebjerget). Dette gav anledning til Oude Molens papegøjetegn og mottoet: “Touchant tojours le but” – som bogstaveligt betyder “altid at ramme plet”.