Om Rooibos te

Oprindelse Fra Cederberg Bjergene

Rooibos vokser ét sted og kun ét sted: Cederberg-bjergene i Sydafrikas Western Cape-provins.

Fire timer nord for Cape Town og med en radius på 110 kilometer, udgør Cederberg en del af Cape Floristic Region: det mindste, men rigeste af kun seks blomsterrige i verden. De konvergerende strømme i Det Indiske Ocean og Atlanterhavet, som mødes på spidsen af Afrika, gør dette område til en miljømæssigt unik og meget biodiversitetsrig region med utallige plantearter, herunder Rooibos, der vokser her og ingen andre steder.

The Rooibos Plant

Rooibos-planten vokser op til 1,5 m i højden. Dens tynde grene bærer lyse grønne, voksagtige, nålelignende blade og små gule blomster om foråret. Rooibos er en robust plante, som har tilpasset sig regionens grove, stenede jord og varme, tørre somre. Ud over et netværk af rødder lige under jordoverfladen har den en lang pælerod, der vokser så dybt som 3m og gør det muligt for planten at få adgang til underjordisk fugt gennem de barske sommermåneder.

Højde, jordbunds kemi, mikroklima og omgivende vegetation påvirker og bidrager alle til kvaliteten af høstede Rooibos. At dyrke planten så tæt på naturen som muligt hjælper Rooibos med at bevare sin genetiske integritet og resultere i Rooibos af overlegen kvalitet, der leverer ultimativ smag, farve og aroma.

The Wonder Plant Fra Afrika

Strengt taget er Rooibos ikke en te, men en urteinfusion eller tisane (udtales tee-zan). Det er en fast bestanddel i sydafrikanske hjem og bliver stadig mere populær globalt. Folk elsker det faktum, at det er beroligende, koffeinfrit og rigt på antioxidanter, og de kan ikke få nok af dets iboende søde og jordagtige smag.

Selve tisaneen (teen) kommer fra en plante kaldet Rooibos (videnskabeligt navn: Aspalathus linearis), en busket bælgplante, der kun vokser i den bjergrige Cederberg-region i Western Cape i Sydafrika, og ingen andre steder i verden.

Hvordan Den Fik Sit Navn

For over 300 år siden var San – en nomadestamme, der strejfede rundt i Cederberg på jagt efter mad, vand og husly, og hvis historie for evigt er indgraveret i klippekunst fundet i områdets mange huler – de første til at opdage den lækre, helbredende te lavet af Rooibos-planten. De skar plantens fine, nålelignende blade, knuste dem med træklubber og lod dem tørre i solen. Når de skæres og fermenteres, får de grønne blade af Rooibos-planten en rig orangerød farve. Det er denne karakteristiske farve, der førte til det afrikanske navn ‘Rooibos’, der betyder ‘rød busk’.

Rooibos te er sikkert at drikke når du er gravid

Det er sikkert at drikke rooibos under graviditeten, fordi det ikke indeholder koffein.
Under graviditeten er store mængder koffein ikke godt for mor eller baby.
Jern er et vigtigt mikronæringsstof, som mor kan indtage, mens hun er gravid, da det er vigtigt for barnets udvikling. Jernbehovet er meget højere under graviditeten af denne grund. Tanniner er en forbindelse, der findes i mange te, vine, kaffe og chokolade. Tanniner er kendt for at blokere eller hæmme jernoptaget så selvom mor indtager nok jern gennem sin kost og kosttilskud, hvis hun har et højt indtag af tanniner, kan hun være i risiko for jernmangel. Rooibos te har en meget lav mængde tanniner sammenlignet med andre teer. Dette gør det til et godt alternativ til sort eller grøn te, mens du er gravid.

Babies

Efter baby er født, anbefales det af WHO udelukkende at amme i seks måneder. Det betyder, at modermælk skal være den eneste ernæringskilde i de første seks måneder af babyers liv. Mens hun ammer, vil meget af det, mor spiser eller drikker, passere gennem mælken til barnet. Igen er ernæring særligt vigtigt for at sikre, at mor er velnæret, så hun er i stand til at ernære sin baby. Overdreven koffein frarådes stadig, mens du ammer, da det kan overføres til barnet. Rooibos er også sikkert at indtage, mens du ammer, og mange af de gavnlige egenskaber vil også blive overført til barnet.

Forskning

Rooibos’ helbrede kræfter har fascineret mennesker gennem tiderne. Derfor er der blevet udført adskillige undersøgelser, der forsøger at opdage alle kvaliteterne ved denne unikke plante. Forskere over hele verden har analyseret Rooibos’ sundhedsmæssige egenskaber i de sidste 5 årtier. Disse undersøgelser er overvejende blevet udført i reagensglas i et kontrolleret miljø uden for en organisme (in vitro) og i dyr (in vivo).

Mere forskning er stadig nødvendig, før der kan komme anbefalinger om Rooibos nærmere.

Forskning i dets sundhedsegenskaber udføres i øjeblikket globalt for at udforske Rooibos’ enorme potentiale.

Adskillige videnskabelige artikler om de sundhedsmæssige fordele ved Rooibos kan tilgås via følgende links:

https://sarooibos.co.za/vision/

Rooibos tea er også atypisk fordi den omvendt af mange andre slags te stadig smager godt, når den er kold. Teen bliver nemlig hverken bitter eller skarp i smagen. Du kan derfor med fordel bruge Rooibos te til at lave forfriskende iste.

 • GOD KILDE TIL ANTIOXIDANTER
  Rooibos er en god kilde til antioxidanter og er den eneste kendte kilde til en potent antioxidant aspalathin, som kan spille en rolle i bekæmpelsen af ​​flere livsstilssygdomme.

 • NATURLIGT KAFFEINFRI
  I modsætning til sort og grøn te er Rooibos naturligt koffeinfri og derfor velegnet til børn, spædbørn og ammende mødre.

 • KRÆFTBEKÆMPENDE EGENSKABER
  Rooibos har bevist kræftbekæmpende egenskaber i dyreforsøg, og spændende ny forskning peger på den rolle, som Rooibos kan spille i at fremme hjertesundhed og forebygge diabetes.

 • LAVE MÆNGDER AF TANNIN
  Rooibos indeholder lave mængder tannin (tanniner er astringerende, bittersmagende plantepolyfenoler, der binder og udfælder proteiner og forstyrrer jernabsorptionen i kroppen.)

 • INGEN NEGATIVE BIVIRKNINGER

  Efter århundreders brug er der aldrig blevet registreret negative bivirkninger af Rooibos.