Let’s Braai
Braai er i bund og grund en grill i sydafrikansk stil, der udgør en del af den sydafrikanske livsstil og arv. Selvom resten af verden ikke er ukendt med konceptet med at tilberede kød over bål, kender verden måske ikke til konceptet om en braai. En version af grill findes i alle kulturer. En braai er dog entydigt sydafrikansk.
Ordet ‘braai’ er en anthimeria, som er et ord, der både kan bruges som substantiv eller verbum. At braai vil referere til madlavningsteknikken eller handlingen af mennesker, der samles over et bål for at nyde grillet kød og drinks. Imidlertid vil navneordet braai referere til det udstyr, der kræves til braai eller det grillet kød og grøntsager.
Selvom begrebet braai opstod i Sydafrika, er kulturen lige så udbredt i nabolandene Namibia, Zambia og Zimbabwe. Det er en integreret del af den sydafrikanske livsstil. Dette indlæg vil dog kun fokusere på braai-kulturen af Sydafrika
Grill vs Braai
Grillning er grundlæggende en madlavningsteknik, der går ud på at ryge, grille og stege kød eller grøntsager over bål ved lav temperatur. Forkulning og rygning tilføjer en kompleks og dyb smag til maden; grillning tilføjer den smukke brune farve under stegning. Den tilbereder maden grundigt indefra. Slutresultatet er et aromatisk, appetitligt, brunet, mørt kød.
Selvom braaing bruger den samme tilberedningsmetode, siger nogle kilder, at forskellen ligger i den anvendte type brændstof. Det skyldes, at der traditionelt kun blev brugt træ til braaing. Men for nylig er kul og gas blevet mere populære alternativer på grund af deres bekvemmelighed og tilgængelighed. Nogle betragter det ikke som braai, hvis det ikke er tilberedt med træ, mens resten ved, at der er mere til en braai end det rigtige brændstof.
Det er virkelig den kulturelle faktor, filosofien og traditionen bag braai, der virkelig adskiller det fra grillmad i resten af verden. Mere end maden er det, der betyder mere, stemningen, det at socialisere og nyde tiden. Den overordnede stemning. Det kræver, at alle slapper af i en afslappet atmosfære. Det kræver, at deltagerne giver hinanden deres tid og komfort. En god braai er aldrig forhastet, især ikke hvis den involverer en stor gruppe mennesker.
For at forstå mere, er vi nødt til at se nærmere på oprindelsen af braai og den sydafrikanske kultur. Læs videre for at finde ud af det!
Braai historie
For at forstå braaiens oprindelse, lad os se på fortiden.
Historien om at bruge ild til at tilberede kød går langt tilbage til de tidlige mænds tid. Vores forfædre, Homo erectus, lærte at kontrollere ild og lave mad længe før de udviklede sig.
Braaikultur
Braaikulturen kredser om bål, madlavning af kød, samvær og socialt samvær med familie og venner. Somre, især i julen og om søndagen, er velkendte tidspunkter for en braai, men der er ingen sådan begrænsning. Sydafrikanere griller hele året rundt.
Bemærk: Sydafrika ligger på den sydlige halvkugle, så somrene der starter fra slutningen af november til marts.
Braaikulturen er ikke begrænset til kun et bestemt samfund i Sydafrika, den hilser og opmuntrer til deltagelse af alle etniciteter og nationaliteter. Men tilgangen til en braai er forskellig blandt mennesker og husstande. Dette skyldes, at der ikke er nogen strenge regler for at nyde eller organisere en braai. Der er dog nogle etikette, som er som følger:
Værten eller værtinden inviterer gæsterne og fortæller, om de skal have noget med til braaien. Afhængigt af festen kan braaien enten organiseres udelukkende af værten, hvor de sørger for al mad og drikkevarer til gæsterne. Eller det kunne være en bring and braai eller chop n dop type.
Bring and Braai
Gæsterne bidrager med enten drinks eller madvarer ved at bringe dem til festen, som i en potluck. Normalt fortæller værten dem, hvad de skal medbringe, og de ender med at bringe alt bortset fra braai-udstyret.
Chop n dop
I afrikaans slang refererer chop til kødet og dop refererer til flaskehætten, hvilket betyder drikkevarer i denne sammenhæng. Drikkevarerne er normalt alkoholiske, hvor øl, brandy og cola og lokale vine er de foretrukne valg.
Værterne opretter udstyret og er ansvarlige for at tilberede maden på grillen. Personen bag grillen, der laver mad, kaldes braai-mester. Dette er normalt værten.
Værten er også ansvarlig for at introducere gæsterne til hinanden, hvis de ikke allerede kender dem.
Ilden tager et stykke tid at varme op, og kødet tager også tid at lave. Så mens alle venter på braai’en, bruger de den tid på at spille spil, socialt samvær, historiefortælling, taler om familie, vejret, sport, forretning, politik og rejser blandt andet. De underholder blot hinanden og nyder hinandens selskab. Braais starter sent på eftermiddagen og kan strække sig til sent om aftenen. Ankom aldrig sulten, eller tag rigeligt med snacks med.
Braai’en foregår normalt i baghaven af værtens hus, men det er også muligt at have udendørs. Især på en biltur, mens du campere eller i udpegede offentlige braaing-områder. Ilden tændes, når alle gæsterne ankommer.
Gæster ser grillmesteren lave mad. Selvom det er god manér at spørge værten, om de har brug for hjælp, foretrækker de at være uafbrudt, mens de laver mad. Traditionelt er det kun mænd, der håndterer grillen, mens kvinder tilbereder tilbehøret indendørs. Det scenarie er dog ved at ændre sig. I dag tilberedes braaien på de fleste braai-spisesteder af kvinder. Hvis braai-mesteren i et parti gør et godt stykke arbejde, kan de blive bedt om at være kok ved en anden braai.
Når madlavningen er afsluttet, samles alle omkring grillen og spiser nær ilden. Braai-mester stopper ikke med at tilberede mad, før alles mave er fyldt. Selv efter det opretholdes ilden som stemning.
Det er en meget afslappet begivenhed med fokus på afslapning, nydelse og latter, fælles sammenkomst. Det sociale aspekt er primært, selve maden er sekundær, dog en meget vigtig del af braai’en. En braai kan derfor være en spontan sammenkomst til morgenmad, frokost eller middag, eller det kan blive til en heldagsbegivenhed med en stor gruppe mennesker. Man oplever en følelse af hjemlighed og komfort, når man interagerer med sine kære efter en lang og stressende arbejdsuge.
Den 24. September
Fire up the coals Braai Master. It’s time to get your hands messy
Prøv en eller flere af Funky Oumas eksotiske krydderier til din næste Sydafrikanske Braai og find inspiration her