Carmen Stevens Wine
Carmen stevens, voksede op i Kraaifontein- og Belhar-områderne på de dystre cape flats, områder, der var beregnet til såkaldt “farvede” mennesker. Som ung læste hun mills og boon-romaner, hvor de fleste rammer involverede winemakeing, vinkældre eller bare generelt vin. Dette udløste ideen om, at hun en dag skulle lave vin. Ingen i hendes samfund vidste, at man kunne studere winemakeing, men en onkel til en ven arbejdede i laboratoriet på Stellenbosch farmers Winery, og han viste hende rundt. Han fortalte hende, at for at blive winemaker skulle hun studere på Elsenburg college eller på Stellenbosch University. Der var ingen midler til universitetet, men Stevens søgte alligevel ind på Elsenburg.
I 1990 og igen i 1991 fik hun at vide, at kun hvide studerende blev accepteret.
Hun begyndte at arbejde på fabrikken og solgte derefter sko som kræmmer på Cape Town station for at tjene penge.
Hun søgte igen i 1992, da apartheid endelig var ved at smuldre, blot for endnu engang at få at vide, at hun blev afvist, fordi hun ikke havde bevist sig selv gennem militærtjeneste, og hun heller ikke havde en landbrugsbaggrund.
I midten af 1992 havde hun fået nok. Hun havde taget en landbrugsdiplom, og hun truede kollegiet med at skabe et stort postyr i medierne, hvis hun igen blev udelukket. Så de optog hende til at starte i januar 1993.
De tre år i Elsenburg var hårde. Der var kun fem kvinder ud af cirka 100 førsteårsstuderende. Der var kun to farvede mennesker, den anden en mand, der studerede pomolgy. Stevens udholdt racisme, underminerede og nedladende konfrontationer fra både studerende og undervisere, indtil hun begyndte at få panikanfald halvvejs i sit andet år. På randen til at pakke sine kufferter og tage afsted konfronterede hun myndighederne, og tingene blev dramatisk forbedret. Hun dimitterede i 1995. Den første farvede person nogensinde, der kvalificerede sig som winemaker i Sydafrika. Når hun ser tilbage, mener Stevens, at den gang gjorde hende hård og lærte hende at håndtere “vanskelige” mennesker.
Hårdhed var en egenskab, hun havde brug for, da hun begyndte at arbejde i kælderene ved Distell wines.
Stevens, selvom hun er lille, elskede det praktiske kælderarbejde, og efter et par år at have arbejdet som assisterende Winemaker for Zonnebloem hvidvine, blev hun bedt om også at påtage sig rollen som winemaker for det nye Tukula-mærke, en Black Empowerment Distells projekt, og det første vinprojekt af denne art.
To prisvindende top 10 pinotages, et ophold i Californien og repræsentant for Tukula i udlandet, fik hende til at tro, at hun var klar til jobbet som Zonnebloem hvidvinsmaker. Men da hun søgte stillingen, fortalte ledelsen hende, at hun ikke havde de nødvendige kompetencer til en sådan stilling og hun sagde op! Siden da lavet Carmen vin hos Welmoed for Stellenbosch vineyards og i otte år hos Amani, hvor hun vandt decanter 2008 international red bordeaux varietal trophy for sin Amani Cabernet franc/merlot 2006.
*Distell, en global virksomhed med rødder i Sydafrika, producerer og markedsfører en mangfoldig portefølje af prisvindende alkoholholdige mærker, der er blevet udformet af ekstraordinære mennesker over hele verden. Nogle af disse mærker omfatter Amarula, Savanna, Hunter’s Dry, Durbanville Hills og Nederburg.
Men hendes store gennembrud kom, da Rowan Gormley ringede til hende en fredag aften derhjemme med tilbuddet om at blive winemaker for naked wines. Carmen Steven troede, at dette var telefonfis, slynget ud af balance af hans fornemme stemme og store løfter. Men da han blev ved hele den følgende uge, besluttede hun at gå efter det. Hendes indledende fundraising på naked-webstedet slog alle rekorder og rejste £120.000 på kun otte timer, mens folk varmede op til hendes personlighed og hendes historie.
Stevens wine, blev lanceret i 2011 og er i dag konsekvent blandt naked wines’ bestsellere, både i Storbritannien og USA. Så succesfuld, at hun i 2015 blev naked wines’ winemaker of the year og fik en præmie på r6 millioner med hjem, der skulle bruges på vinprojekter. Hendes udfordring i dag er at finde nok kælderplads.
Vores etiket viser en “tiger” men ved nærmere eftersyn ses tre figurer. En mand på højre side af “tigeren”, en fugl med et rødt næb på venstre side af “tigeren” og et ansigt af en hund mellem manden og fuglen, alt sammen taget af kroppen og farven af ” tiger”. Vores mærke er et udtryk for, hvordan forskellige mennesker oplever vin. Nogle mennesker tager et glas op og identificerer alle karakteristika med det samme, mens andre tager sig tid til at “se” alt vinen, der udtrykker i glasset.
“Tigeren” er meget speciel for mig. Min ældste datter, Caitlin, malede “tiger” i skolen, da hun kun var 6 år gammel, og jeg elsker det!
I 2011 begyndte vi at give en kop suppe tre gange om ugen til folkeskoleelever i Belhar. Fra en alder af 13 år boede Carmen i dette samfund og er udmærket klar over, at en stor procentdel af skoleelever går uden mad de fleste dage.
Belhar-samfundet ligger kun 7 minutters kørsel fra Cape Towns internationale lufthavn og 15 minutters kørsel fra det smukke Stellenbosch. Samfundet har altid haft en høj arbejdsløshed, og børnene lider mest under sådanne omstændigheder.
Da vi startede suppekøkkenet, havde vi kun råd til at give 400-500 elever en kop suppe 3 gange om ugen på 3 skoler. I dag giver vi 10.310 elever fra 53 skoler i Western cape en nærende morgenmad og frokost. Dette er gjort muligt af de meget generøse donationer fra kunderne, vi kalder angels of naked wines.
De sidste par år er livet for så mange børn i western cape blevet berørt af disse fantastiske mennesker.
Naked wines er en online forhandler med et stort kundenetværk. Kunderne, også kaldet Angels, kan vælge og købe vin fra hele verden.
En gang om året giver naked wines Carmen Stevens Foundation en platform, hvor englene kan donere for at give to nærende måltider om dagen til underprivilegerede børn.
Madprogrammet på vores skoler har haft følgende effekt:
· Et gladere barn generelt
· Reduceret kortsigtet huger
· øget barnets evne til at fokusere i klassen
· Øget barnets koncentrations niveau i klassen
· Resulterede i et mere interaktivt barn i skolen
· Øge den faglige præstation hos barnet
· Øgede barnets energiniveau
· Flere børn er interesserede i at deltage i sportsaktiviteter
· Reduceret aggression hos barnet
· Øget fremmøde i skolen
· Var med til at opbygge et stærkere immunsystem med barnet
· Barn ser skolen som et sikkert tilflugtssted og er derfor glad for at del