Det afrikanske køkken og madkultur
Sydafrikas køkken afspejler i høj grad landets kulturelle mangfoldighed og rige historie. Før europæernes ankomst levede Sydafrikas etniske grupper først og fremmest af jagt og fiskeri, kvægbrug samt grønsager og frugter, de dyrkede eller samlede i naturen. Men det ændrede sig med den øgede skibsfart mellem Europa og Asien syd om Afrika i starten af 1500-tallet. Søfolkene havde brug for friske forsyninger, så de første plantager blev plantet på det sted, der i dag er Cape Towns Company’s Garden. Folk fra Europa, Mellemøsten og Asien begyndte at slå sig ned i Cape Town og andre byer langs kysten. Nogle kom frivilligt, mens andre blev hentet til den nye koloni som slaver. Hver af disse folkeslag medbragte deres hjemlands madtraditioner, opskrifter og ingredienser. Med tiden blev alle disse impulser blandet til det, der i dag er det unikke sydafrikanske køkken. Resultatet er et unikt fusionskøkken med eksotiske krydderier og en stor forkærlighed for kød.
Mandazi – Swahili bolle
Mandazi er en klassisk afrikansk bolle, som tit bliver kaldet en swahili-bolle.
Det er en form for bagværk, som især er populær og har sit ophav i Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda og Burundi. Selve bollen minder lidt om en mellemting mellem en donut og en klejne, da den friturekoges og får en blød, sprød og lækker konsistens – forskellen fra eksempelvis donuts er, at den er knap så sød og ofte ikke bliver serveret med hverken fyld, topping eller glasur. ‘Mandazi eller swahili-bolle er lidt en slags ekstra lækker te-bolle, som har udskiftet mælken med kokosmælk – som giver en lækker, blød cremethed og god smag til dejen.
Du skal bruge:
2,5 dl kokosmælk
50g gær
350-375g hvedemel
1/2 dl sukker
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
salt
Ribsolie eller solsikkeolie
Du kan selv vælge, om du har lyst til at freestyle videre på dem og måske fylde dem med creme eller putte glasur på.
Skal de være helt autentiske, skal de serveres med en god, varmende rooibus chai-te – men de gør sig også ganske udmærket til en sort kop kaffe!
- Kokosmælken lunes og gæren røres ud heri
- Alle de tørre ingredienser vejes af i en stor røre skål
- Kokosmælken hældes over de tørre ingredienser og dejen røres sammen
- Hæves i ca. en time
- Udrulles til ca. 0,5cm tykkelse skæres/udstikkes i ønskede form
- Friteres ved 165 grader C og vendes undervejs
- Kommes på fedtsugende papir inden de anrettes.
- Drysses med floremelis og fyldes evt. med cremer eller kompot